Menu Sluiten

Werkwijze

Normaliseren en ACT .

De aanpak van de Oases is Normaliseren : het wordt iedereen wel eens teveel, het leven gaat niet altijd over rozen.

Als het je allemaal teveel wordt, gaat alles wat minder goed.
Je voelt je moe, kunt minder genieten van de dingen, misschien pieker je veel of kun je moeilijker de aandacht vast houden. Je negeert deze klachten, misschien vind je dat je gewoon door moet. Of je verzet je er tegen, misschien vind je dat je sterk hoort te zijn en je niet zo moet aanstellen.
Het ligt in onze aard om zo te reageren, toch brengt dat geen oplossing.

Bij aankomst vindt er een intake plaats. Samen met de gast wordt een verblijf op maat samengesteld.
Tijdens het verblijf op de Oase leer je met ondersteuning van onze coaches, accepteren dat er iets niet goed gaat en dat je niet de gewenste controle hebt.

De begeleiding op de Oase is gebaseerd op ACT.

ACT staat voor Acceptance en Commitment Therapy.
Je leert je eigen kwetsbaarheden (her)erkennen, te waarderen en krijgt handvatten om met ingrijpende situaties om te gaan, zonder dat dit ten koste gaat van jezelf.
Meer weten over ACT:  

Daarnaast is de landelijke omgeving, de natuur en de huiselijke uitstraling een wezenlijk bijdragend onderdeel.

‚ÄčIn aanvulling op de aanpak hierboven biedt Oase Stegeren expertise op gebied van:

– Het hebben van een dierbare met kanker
– Verlies en rouwverwerking

Depressie en burn-out

De Oases heeft tot doel depressie en burn-out terug te dringen.
Ze richt zich op het ondersteunen en versterken van iedereen die het even teveel wordt. Want dat overkomt ons allemaal weleens of ook vaker in ons leven. Soms loop je dan ook vast, ben je moe en ga je, of moet je toch door. Een goede balans houden, of vinden kan dan best lastig zijn. Er even tussenuit, op adem komen en even de tijd hebben om tools vinden die jou helpen beter om te gaan met je situatie, kunnen dan zeker helpen.

Korte uitleg over depressie en burn-out
Depressie en burn-out zijn niet hetzelfde, maar geven wel dezelfde soort klachten. Vermoeidheid, het gevoel van falen, concentratie problemen, slaapproblemen o.a.
Burn-out heeft als belangrijk kenmerk. Het opgebrand zijn, geen energie hebben, Wel willen en ook nog kunnen genieten, maar er niet de energie voor hebben.
Bij depressie staat neerslachtigheid op de voorgrond. Het nergens meer zin in hebben, niet kunnen genieten en zich niet of moeizaam kunnen zetten tot dingen.

Depressie en burn-out kunnen op zichzelf staan, of door een voorliggend ander probleem ontstaan, zoals bijvoorbeeld bij een angststoornis, of na een trauma. Ook is er hoegenaamd altijd een trigger, een druppel die het vat laat overlopen. Soms 1 en soms meerdere keren een druppel. Een depressie of burn-out kan dus echt iedereen overkomen.

Ter illustratie een heel verhelderend filmpje: the black dog.

Matthew Johnstone in samenwerking met WHO. “black dog of depression”. Meer informatie over het bijhorende boek (ENG): http://matthewjohnstone.com.au/

Meer uitgebreide informatie over de visie en aanpak van depressie en burn-out is te vinden in het visiedocument van Oases. visie missie maart 2019 (2)