Menu Sluiten

over ACT

Acceptance en Commitment Therapy

De basis in ACT is het accepteren wie je bent, je kwetsbaarheden (angst, pijn, verdriet) en de situatie waarin je verkeert. Vanuit deze acceptatie leer je op een zachtaardige wijze en met compassie voor jezelf, keuzes te maken over hoe jij met jouw kwetsbaarheden en situatie om wilt gaan.

ACT is een vrij nieuwe therapie, ontwikkeld aan het eind van de twintigste eeuw. De grondlegger is Steven Hayes. Sinds maart 2011 is ACT in de Verenigde Staten officieel erkend als evidence based. (wetenschappelijk bewezen effectief)
In Nederland is ACT in opmars.

 

Theoretische achtergrond ACT

het doel van ACT:
flexibel kunnen kiezen voor een zinvol leven.

Door:
Bewust te  handelen naar je waarden. Leren zaken te accepteren die je minder kunt beïnvloeden, zoals je emoties en gedachten.

ACT komt voort uit de gedragsanalyse en is gebaseerd op een taaltheorie: de Relational Frame Theory (RFT).
ACT is verwant aan andere vormen van de zogenaamde derde generatie gedragstherapie, zoals dialectische gedragstherapie (Linehan), aandachtgerichte cognitieve gedragstherapie (MBCT), gedragsactivatie en functionele analytische therapie (FAP).
ACT werkt veel met aandachtgerichte oefeningen (mindfulness), ervaringsoefeningen, metaforen, de therapeutische relatie, en humor.

Passend bij ACT is het gebruik van metaforen, de situatie in beelden duidelijk maken.
Behalve het inzichtelijk maken van een proces in jezelf, heeft het ook het effect dat de persoon het iets meer buiten zichzelf kan plaatsen.
Zo is het filmpje van de black dog voor depressie een passend voorbeeld om toe te passen bij ACT. Het maakt niet alleen het zware onderwerp wat lichter, maar laat ook goed zien dat niet jij de depressie bent, het is de black dog, die iedereen kan krijgen. Als een straathond die je gaat achtervolgen.
In de uitleg over ACT wordt ook de term humor gebruikt, dat vind de Oases niet helemaal passend.
Het is meer dat er een luchtigheid en daardoor mogelijkheid tot iets meer lucht rondom de situatie wordt gecreëerd.  De last die degene draagt wordt daardoor ook even als minder zwaar ervaren en maakt het gemakkelijker te zien en vooral vervolgens iets gemakkelijker om te accepteren.
Deze benadering en aanpak vindt de Oases wezenlijk, noodzakelijk en eigenlijk ook heel natuurlijk.
Zware en moeilijke termen zijn overbodig, onnodig en niet helpend.

Voorbeeld filmpje black dog